Presentatie Klank Analyse Tool op NVLF Jaarcongres 2023
Author

Kees Van Den Broek

CEO of ITSLanguage

Presentatie Klank Analyse Tool op NVLF Jaarcongres 2023

2023-12-23

Image title

De Klank Analyse Tool (KAT) maakt een analyse mogelijk, die ik nu niet uitvoer”. Dat zei van één van de 380 aanwezigen tijdens de presentatie van de KAT vorige maand tijdens het jaarcongres van the NVLF | Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie. Daar legde Kees van den Broek samen met adviseur innovatie Yvonne van Vilsteren, van Koninklijke Auris Groep de werking uit van de Klank Analyse Tool.

Met de KAT kunnen logopedisten en linguïsten eenvoudig een fonologische analyse maken op basis van uitingen van een kind (op basis van benoemtaken of spontane taal). Het overzicht dat gegenereerd wordt door de KAT geeft inzicht in de klankontwikkeling van een kind, en geeft daarmee input voor behandeldoelen (of groepsdoelen).

“Wat een super handige tool”, vond een kleine zelfstandige logopedie praktijk. Het inzicht krijgen in de klankontwikkeling van een kind neemt zoveel tijd in beslag, dat dit vaak niet op een gestructureerde en uniforme manier wordt gedaan.

Samen met Koninklijke Auris Groep ontwikkelde we de KAT. Sinds afgelopen zomer is deze beschikbaar als volwaardige tool voor alle logopedisten in Nederland. De komende jaren wil Auris de KAT samen met een gebruikersgroep en ITSLanguage verder optimaliseren en uitbreiden. Bijvoorbeeld door de koppeling met andere systemen zoals BergOp en een klankanalyse van klinkers. Kijk voor de toekomstplannen en alle functionaliteiten, inclusief een e-learning, op de website van de KAT: kat.itslanguage.nl